Zeilen

Friesland kent veel meren zoals de Fluessen, Heegermeer en het Slotermeer. Aan elk meer liggen er meerder kleine dorpje en stadjes. Er zijn ook steigers in de vrije natuur waar u kunt aanleggen. De dorpen aan de meren zijn gericht op de watersport.

Heeg ligt aan de noordelijke oever van het Heegermeer. Heeg is een watersportcentrum met bootverhuur, jachthavens en zeilscholen. Heeg heeft cafés en restaurants met terrasjes aan het water. Woudsend is goed te bereiken via de Woudsender Rakken, dit is te bereiken vanaf het Heegermeer. Woudsend heeft winkeltjes, horecagelegenheden en historische gebouwen.

Het Heegermeer gaat over in de Fluessen. De natuur bestaat uit eilandjes op het open water. Op deze eilandjes zijn aanlegplaatsen voor boten. Op deze eilandjes kan je bijvoorbeeld aanleggen voor een korte stop of is het leuk om te picknicken. De dorpjes die aan de Fluessen liggen zijn Gaastmeer en Elahuizen. De dorpjes hebben beide jachthavenfaciliteiten. Zeiler kunnen zonder bruggen vanuit Gaastmeer het Heegermeer, de Fluessen en Zandmeer bereiken.

Vanaf het Heegermeer via Woudsend komt u terecht op het Slotermeer. Aan dit meer liggen de dorpjes Sloten en Balk. Het centrum van Sloten bestaat hoofdzakelijk uit monumentale gebouwen.